Nieuws

Studenten HAN zetten zich in voor brussen

1-7-2021 RegionaalNieuws
Studenten HAN zetten zich in voor brussen

Studenten HAN schrijven brief aan broers en zussen (12-17 jaar) van ernstig ziek kind.

In mijn functie als netwerkcoördinator heb je de meest bijzondere ontmoetingen. Zo ook tijdens mijn kennismakingsbijeenkomst met het Netwerk Integrale Kindzorg van de regio Zuidoost.

Ik ontmoette Wim Smeets van de afdeling Geestelijke Zorg uit het Radboudumc en hij vroeg me of ik mee wilde denken met vierdejaars studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), die de minor ‘Zingevingsgericht werken’ doen. Zij willen zich namelijk inzetten voor de broers en zussen (brussen) van ernstig zieke kinderen door actie-onderzoek te doen. Omdat dit onderwerp binnen de doelstellingen van NIK Zuidoost én NIK Zuidwest past, heb ik direct mijn enthousiasme getoond om twee studenten - Marle En Giulia - te ontmoeten.

Een afspraak volgde. Daarna heb ik Marle en Giulia in contact gebracht met netwerkleden die expert zijn op dit onderwerp. Ze hebben vervolgens een vragenlijst uitgezet onder zorgprofessionals betrokken bij beide NIK en het Radboudumc om zicht te krijgen op wat er al is voor brussen en wat er wordt gemist om hen goed te kunnen ondersteunen. Uit de antwoorden bleek onder andere dat zorgprofessionals tools missen om jongeren (12-17 jaar) waarvan een broer/zus ernstig ziek of overleden is te begeleiden. De gedrevenheid van Marle en Giulia, hun doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel heeft geresulteerd in een mooie brief aan brussen van 12-17 jaar, welke het reguliere onderwijs volgen. Vanuit NIK Zuidwest en Zuidoost geven we hen graag de gelegenheid deze brief te delen en hopen we van harte dat deze eerste stap zal zorgen voor nog meer enthousiaste studenten die de aanbevelingen uit dit actie-onderzoek verder zullen uitwerken.

Lees hieronder het verzoek van Marle en Giulia. Heel fijn als jullie dit in jullie netwerken willen delen.

Hartelijke groet,

Chantal van der Velden

 

---- ---- ---- ---- ----

Beste lezer, 

 

Graag stellen wij ons aan jullie voor. Wij zijn Giulia van Oosterhout en Marle van Kempen, twee gedreven en enthousiaste studenten maatschappelijk werk. In juli hopen wij ons diploma in ontvangst te hebben mogen nemen, na het afronden van de minor 'Zingevingsgericht werken' aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Om de opgedane kennis toe te passen in de praktijk, hebben wij ons tijdens de minor ingezet voor broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen. In samenwerking met het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) en het Radboudumc hebben wij een brief ontwikkeld. Deze is speciaal geschreven voor broers en zussen (12-17 jaar) van ernstig zieke kinderen. Het doel van de brief is om herkenning te geven en gevoelens te erkennen bij de brussen die zich in een (mogelijk) pijnlijke situatie bevinden. Daarbij willen wij hen een hand toereiken om steun te zoeken bij de zorgverleners die voor hen klaar staan. 

 

We hopen dat de brief ervoor zorgt dat broers en zussen zich gezien en gehoord voelen. Daarbij streven wij naar meer aandacht voor deze kwetsbare doelgroep.

 

Vriendelijke groet, 

Giulia van Oosterhout en Marle van Kempen

‹ Back to List