Wat biedt NIK?

Ondersteuning bij organisatie en coördinatie van zorg

Vaak heeft u te maken met verschillende professionals, instanties en (zorg)professionals die belangrijk zijn in de zorgverlening voor uw kind en gezin, maar die niet direct met elkaar samenwerken. NIK kan u ondersteunen bij het organiseren en coördineren van deze zorg. NIK legt de verbinding met en stimuleert de afstemming tussen alle (zorg)professionals die betrokken of nodig zijn bij de zorg voor uw kind en gezin. Samen met NIK krijgt en behoudt u de regie over uw eigen situatie, zodat er meer rust en balans kan komen in uw gezin. Daarnaast kan NIK u adviseren rondom bekostiging en de juiste loketten in een gemeente.


Begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies

Als je hoort dat jij, je kind, broer of zus ongeneeslijk ziek is, is er onzekerheid over het nu en straks. Iedereen heeft zijn eigen manier om met de situatie om te gaan. Naast familie en vrienden kan bijvoorbeeld een rouw- en verliesbegeleider of geestelijk verzorger je ondersteunen en met je meedenken over allerlei vragen over het leven, ziek zijn en de dood. Je kunt praten over je zorgen en angsten, over hoe het vol te houden of over het uitvoeren van (religieuze) rituelen, et cetera. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport is er een subsidie beschikbaar gesteld om de kosten voor begeleiding van deze hulpverleners bij jou thuis in 2019 te vergoeden.

Wil je contact met een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider en/of wil je je aanmelden voor de subsidie? Neem dan gerust contact op met netwerkcoördinator Chantal van der Velden. Kijk op de website van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg voor meer informatie over de subsidie en de achtergrond daarvan.

NIK Ondersteuning en organisatie icoon

Inzicht bieden in mogelijkheden

NIK kijkt samen met u vooruit. De hulpverleners kunnen u helpen keuzes te verhelderen en denken met u mee. Wat komt er bijvoorbeeld bij kijken als uw kind na een ziekenhuisopname weer thuis komt? Wat zijn de mogelijkheden om naar school te gaan, vrienden te zien, te sporten? Of wat is de impact van bepaalde keuzes en gebeurtenissen op broers en zussen? Hoe organiseert u de zorg afgestemd op uw gezinssituatie en werk? Samen met u en de betrokken (zorg)professionals inventariseert NIK wat er mogelijk is en welke zorg en ondersteuning passend is bij uw kind en uw gezin. Zowel voor dit moment, maar ook anticiperend op wat mogelijk gaat komen.

Aanspreekpunt

Binnen het NIK is de netwerkcoördinator het eerste aanspreekpunt voor ouders. Ook zorgprofessionals en (zorg-)organisatie kunnen met vragen terecht bij NIK. Met uw vragen of als u een luisterend oor zoekt, kunt u terecht bij de netwerkcoördinator. Afhankelijk van de vraag legt de netwerkcoördinator vervolgens de verbinding met de benodigde hulpverleners en (zorg-)organisaties.

Aanspreekpunt en luisterend oor

Blijf op de hoogte!

Lees over de laatste ontwikkelingen in de kinderpalliatieve zorg.

Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

De NIK zijn aangesloten bij het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg.

logo groot