Nieuws

‘Na de stilgeboorte van Liv willen we anderen helpen zichzelf te zijn’

7-10-2021 RegionaalNieuws
‘Na de stilgeboorte van Liv willen we anderen helpen zichzelf te zijn’

Anderen te helpen zichzelf te zijn, daar maken Joyce en Ernst-Jan van Wijk zich sterk voor in hun coachingspraktijk. Daarnaast heeft Ernst-Jan de ‘Rouwe bolster, blanke pit’ opgezet. Een platform waar mannen rouw en verlies delen.

Terwijl artsen aan Joyce en Ernst-Jan van Wijk vertelden dat de kans heel klein was om zonder medische ingreep kinderen te krijgen, bleek Joyce in 2019 toch zwanger te zijn. Na jaren van hoop en verlangen brak een periode van intens geluk aan. Totdat ze na vijf maanden hoorden dat hun dochtertje in verband met haar gezondheid geen toekomstperspectief had. Liv werd op 16 december 2019 stil geboren. Naast intens verdriet gaf dit moment Joyce en Ernst-Jan het inzicht dat ze zich voltijds met coachingspraktijk Bo Vertelt willen bezighouden om anderen te helpen zichzelf te zijn. Daarnaast heeft Ernst-Jan de ‘Rouwe bolster, blanke pit’ opgezet. Een platform waar mannen rouw en verlies delen.

Ernst-Jan: ‘Het platform heb ik opgezet omdat ik na het overlijden van Liv merkte dat mannen en vrouwen heel anders met verdriet en gemis omgaan. We zagen veel vriendinnen die een hart onder de riem wilden steken, maar er kwam nauwelijks een vriend mee om ons te condoleren. Trouwerijen, verjaardagen en geboortes vierden we samen, maar op dat moment vonden ze het moeilijk er voor ons te zijn. Confronterend vond ik dat.’ Ook op zijn werk liep Ernst-Jan tegen een muur van onbegrip op. ‘Van ons als mannen wordt blijkbaar verwacht dat we weer doorgaan zoals voorheen en gevoelens wegstoppen. Door wat ik met Liv heb ervaren en vanuit mijn rol als coach weet ik dat veel mannen zich wél kwetsbaar willen opstellen. Al doen we dat anders dan vrouwen. Met ‘Rouwe bolster, blanke pit’ wil ik eraan bijdragen dat er voor onze emoties meer ruimte komt. Mannen die rouw en verlies (hebben) ervaren kunnen zich aanmelden bij de besloten Facebookgroep.’

Niet gek

Op het platform kunnen mannen tips en ervaringen delen, maar ook verhalen lezen en luisteren over rouw, gemis en verdriet. ‘Gelijkgestemden vinden hier een luisterend oor en elkaar. Vooral de herkenning vindt men prettig. “Gelukkig, ik ben niet gek”, is een reactie die ik regelmatig hoor van mannen als ze lid worden van het platform.’ Daarnaast kan Ernst-Jan als coach de leden ook helpen bij het omgaan met rouw en verlies. ‘Erover communiceren helpt vaak om vervelende gevolgen te voorkomen, zoals een burnout of een scheiding. Ik maak ze bewust van hun gevoelens en leer hoe ze die kunnen uiten. Bijvoorbeeld gedurende een goed gesprek tijdens een stevige wandeling in de natuur. En indien gewenst kan ik ze vanuit de coachingspraktijk extra begeleiding, coaching of gesprekken aanbieden.’

Bo vertelt

Praktijk Bo Vertelt is in 2017 opgericht door Joyce: ‘ik heb altijd iets met dieren gehad. Sinds de komst van hond Bo had ik het gevoel dat hij mij iets wilde vertellen. Om hem te leren begrijpen ben ik met hem een SpiegelTrainer Opleiding gaan doen. Bo nodigde me uit te ontdekken wat ik kan, waardoor ik me ben gaan ontwikkelen als coach en spiegeltrainer. Door het samenwerken met mijn eigen hond heb ik veel over mezelf geleerd en over de manier waarop we anderen kunnen en willen helpen. Duidelijk werd dat ik een plek wilde creëren waar mensen zichzelf kunnen (her)vinden en zichzelf kunnen zijn met alles wat er is.’ Ook Ernst-Jan voelde diezelfde behoefte en volgde een opleiding tot Jeugdcoach. Sindsdien runnen ze de praktijk samen. Naast Bo zijn inmiddels ook de honden Balou en Pien aan het team toegevoegd. Bo Vertelt is geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en is begunstiger van Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs (AAIZOO).

Hond als co-coach

Bo Vertelt focust zich op het onderbewuste gedrag van mensen om weer grip te krijgen op hun leven. Joyce: ‘Honden resoneren op wat er is en spiegelen jouw gedrag en emoties. Ze maken je ervan bewust hoe je letterlijk en figuurlijk in het leven staat. Alles wat de honden in gedrag spiegelen vertalen wij voor jou. Als je teruggaat naar jouw unieke essentie en persoonlijke behoeften, leer je begrijpen waarom je op een bepaalde manier handelt, reageert en welk effect dit heeft op jou en de mensen om je heen. We onderzoeken samen met jou wat jij als individu nodig hebt om bij jezelf te blijven. Hierdoor leer je bijvoorbeeld je grenzen herkennen en ontwikkel je meer zelfvertrouwen.’

Aanbod voor zieke kinderen en hun gezin

Iedereen vanaf tien jaar kan bij Bo Vertelt terecht. Ernst-Jan: ‘onze begeleiding richt zich  ook op het gezin, netwerk, familie en school van de coachee. Wij kunnen daarom ook iets betekenen voor chronisch of ongeneeslijk zieke kinderen en hun gezinnen en omgeving.’ Met deze reden is Bo Vertelt sinds kort aangesloten bij het Netwerk Integrale Kindzorg Zuidwest. Coördinator Chantal van der Velden: ‘Bo Vertelt is een mooie toevoeging aan ons netwerk omdat zij op een andere manier ernstig zieke kinderen en hun gezinnen begeleiden tijdens of na de intensieve zorg.’ Contact met de honden kan kinderen helpen ondanks hun ziekte toch zichzelf te zijn. Onze honden zijn heel erg in het nu en ontwapenend, waardoor kinderen vaak meteen verbinding voelen. Het geeft een fijne afleiding, zodat ze even niet met hun ziekte bezig hoeven te zijn. Daarnaast heeft de ziekte van het kind vaak veel impact op ouders, broertjes en zusjes en hun onderlinge relaties. Tijdens de gezinscoaching besteden we daar aandacht aan, maar natuurlijk kunnen individuele gezinsleden ook bij ons terecht.’ Daarnaast volgen Joyce en Ernst-Jan op dit moment allebei een opleiding om meer te kunnen betekenen voor mensen die rouw en (levend) verlies ervaren.

Maatwerk

De praktijk is gevestigd in Maasland waar mensen uit het hele land naartoe komen. Joyce: ‘Als we aan het werk gaan met de honden vinden we het belangrijk dat ze in hun eigen omgeving zijn. Een andere omgeving zorgt voor extra prikkels en dan kunnen ze minder goed helpen.’ Ernstig ziek kinderen kunnen ze wel thuis bezoeken. Omdat dan niet de oefeningen, maar de contactmomenten centraal staan.

‘Voordat we met een traject starten volgt eerst een kennismaking, zodat we iemands hulpvraag duidelijk krijgen en kunnen bepalen welk aanbod daar het beste bij past.’ Soms kan dat een heel ander resultaat opleveren als waar in eerste instantie aan gedacht wordt. Ernst-Jan: ‘Als mensen hier komen ervaren ze vaak pas wat de mogelijkheden zijn en dat opent deuren. “Ik had nooit verwacht dat dit zou gebeuren”, is een reactie die we vaak horen. We bieden altijd maatwerk.’

Wil je kennis maken met Bo Vertelt? Neem dan contact op met Ernst-Jan (06 14 44 55 64)  of Joyce (06 10 33 22 84) of stuur een mailtje naar: info@bovertelt.nl Gezinnen die de coaching zelf niet kunnen financieren kunnen financiering aanvragen bij hun gemeente via PGB of Wmo.

‹ Back to List